Friday, 15 January 2016

BEEF PEPPERONI PIZZA WITH ALMOND & PARMESAN CRUST

wow! pagi ni saya buat piza untuk sarapan...

sebenarnya nk buat semalam, tp semalam kakak da masak laksa...so pg ni..papa nya nak g kl, bg pizza buat bekal...

apa yang specialnya pizza ni...crust die saya buat sendiri....low carb, high protein..penuh khasiat!





bahan2:

untuk crust:
bahan kering:

1 1/2 cup almond meal
1/4 cup ground rolled oat
1/4 cup ground flax seed
1/2 cup parmesan
salt
garlic powder
1 tsp baking powder

bahan basah
1 biji telur
1/4 air
1tb olive oil
1 drop stevia

topping :
tomato puree
1 drop stevia
garam sedikit
basil
mozarella cheese
black olive

cara2:
untuk crust : gaul bahan kering, bahan basah, buat jadi doh
letak dalam loyang  ( ikut sukala nk buat bentuk nulat ke, segiempat ke, triangle ke )
bakar suhu 220 degree 15 minit ( kalau nk lagi crispy bakar 20minit )

keluarkan.
letak topping
masuk balik oven 5 minit

masa: 1/2 jam to 40 minit





CHICKEN NUGGET / SAUSAGE / MEATBALL

semua orang suka makan nugget ni, tp kalau kita beli dikedai, kita xtaw apa yang diorang letak....cuma senangla, beli, goreng makan, tp tu pon nak kne pilih nugget mana yang sedap, yang ada rasa byk isi ayam, yang lain mostly rasa lemak2 je..yeww...xsedap...

jadi, apakata buat sendiri, at least kita control bahan kita letak, kita tahu apap yang kita makan...
x susah pon, sekejap prepare da siap, boleh simpan dalam freezer , defrost bila nk goreng...

BERKHASIAT...SENANG.... SEDAP....

bahan2:

ayam cincang ( ikotla berapa banyak nak)
almond meal  ( bergantung pada banyak mana ayam pakai, kalau rasa lembik, letak lebih )
ground golden flax seed
chic stock powder / salt
black peppper 
herbs
chia seed

( ni bahan2 untuk orang x mkn low carb & nak khasiat....kalau org yg nk resipi biase, cuma letak SERBUK ROTI, GARAM/PERASA, BLACK PEPPER , HERBS )

cara2

gaul semua, 
buat bentuk bebola/ leper2/ masuk dalam plastik ais krim 20sen tu untuk buat sosej 
kalau nugget/ bebola boleh goreng...
sausage boleh rebus / stim

SELAMAT MENCUBA

EGG & CHEESE CASEROLES

TELUR , adalah ciptaan Allah yang sunnguh berkhasiat, sangat berguna...boleh dimakan setiap masa, dalam apa jua masakan..

kali ini, saya masak EGG CASEROLES OR FRITATA




 bahan2:

3 biji telur
bawang
garlic powder
herb
cheese

cara:
campur semua bahan, kecuali cheese
masuk dalam kuali,tutp & masak atas api
bakar dalam oven sekejap 4minit
siap lah!

masa: 10minit

CHOCOLATE PROTEIN BAR

PROTEIN BAR! sangatla mahal dekat online shop...beratus2 ringgit, sebab semua imported dari US

tapi semalam sy pegi giant banyak juga guacamol bar...tp tinggi carb die, protein siket je..

so saya decide , lebih baik buat sendiri, kita boleh control sendiri bahan yang nak...

banyak resipi protein bar dekat google. cubala mana yang senang!

kali ni, saya buat CHOCOLATE & NUTS PROTEIN BAR



bahan2:

dark choc
walnut ( toasted )
almond  ( toasted )
rolled oat  ( toasted )
golden flax seed
kurma (potong)
chia seed
salt

cara2:
cairkan dark choc dalam microwave ( 1min)
masukkan semua bahan lain
tabur atas loyang ( alas dengan baking paper)
masuk dalam freezer
potong2 , letak dalam plastik untuk senang bawa...

saya makan ni untuk breakfast atau snack in between meals



EGG TAMAGO


SALAM SEMUA ,

saya ada masak  EGG TAMAGO , yang boleh dimakan untuk breakfast atau lunch.
Oleh sebab saya x sempat makan untuk breakfast , saya bawak bekal ke hospital untuk lunch.

as usual, oleh sebab saya da bertekad untuk makan healthy food only, low carb, high vege, high protein...untuk sesiapa mengamalkan diet ATKIN, bolehla cuba resipi ni....simple, mudah, dan cepat...



masa diperlukan cuma 10minit

bahan2:

2 biji telur
tuna ( bergantung selera, boleh tukar2 , sardin ke, ayam cincang ke)
salad
golden flax seed
chia seed

cara2:
1. panaskan kuali dengan butter
2. tuang telur , tabur flax seed & chia seed, tutup penutup
3. masuk telur yang da masak dalam pinggan, letak tuna , salad, gulung2
4. potong 2, siap!





Thursday, 7 January 2016

BAKED SALMON WITH PISTACHIO & DILL AND QUINOA CURRY WITH BEANS, FLAX SEEDS, CHIA SEEDS & BASIL






WOW ! panjang betul nama resipi ni....

oleh kerana saya sedang mengamalkan diet yang rendah karbohydrate, tinggi protein ...seperti ATKIN DIET....jadinya saya sentiasa mencuba resipi2 baru yang HALAL ATKIN....sebabnya saya memang suka makan makanan yang sedap.

quinoa ni ape bende??????

ia adalah sejenis bijirin ( grains, seeds ) dari pokok Chenopodium quinoa   yang kaya dengan protein dan zat2 lain, tapi bila dimasak, jumlah protein boleh berkurangan....
tetapi tetap makanan sihat menggantikan nasi.

anda akan skeptikal, suami ku juga begitu! hahaha.....tapi ok je rasanya....sedap, bergantung lah cara masakan.

oleh sebab kami plan nk buka fizratul cafe, masih lagi mencari2 konsep maknan yang sesuai, mungkin saya da dpat grab our concept.

bila saya masak, dia dtg spontan, kita campak2, jadi untuk mengekalkan memori ini, marilah kita catit resipi makanan yang sungguh sihat ini...

untuk salmon:


  1. SALMON SLICE , 
  2. RUB WITH OLIVE OIL
  3. BLACK PEPPER , GARLIC POWDER, SALT, PISTACHIO( COARSELY GROUND), 
  4. DILL 
  5. FRY 30 SEC BOTH SIDES TILL CARAMELIZED AND FINISH IN THE OVEN
untuk QUINOA 

  1. SAUTEE' ONION, GARLIC & GINGER
  2. PUT IN CURRY POWDER, CHICKEN STOCK, SEASON
  3. PUT IN BEANS ( DEPENDS, CAN CHANGE TO CORN, PEAS, whatever u like)
  4. 5 SPOONFULL OF QUINOA 
  5.  ALOT OF CHICKEN STOCK, ( kalau rasa xcukup tambah la) ( dalam 1spoon quinoa, 10spoon water)
  6. I ALSO PUT CHIA SEED & MY GOLDEN FLEX SEED ( nanti i story )
  7. LET THEM SIMMER TILL BECOME FLUFFY 
  8. ADD ON HERB ( I LIKE BASIL & PARSLEY ) ( from my herb garden..hehe)
done! serve while hot! A VERY HEALTHY MEAL IS ON YOUR TABLE

stevia

salam semua .....

secara umum nya , semua tahu keburukan gula....tapi tahu tak ada pengganti gula?

sebenarnya ada macam2 pengganti gula / sugar substitute : xylitol & sorbitol  yang didapati dari buah berries, sayuran & mushroom yang melalui proses catalytic hydrogenation untuk menghasilkan gula gantian.

stevia juga antara yang feymes .....ia adalah berasal dari pokok stevia! sejenis tumbuhan herba, yang mana kalau kunyah daun dia, memang rasa sangat manis!

ada yang diproduk dalam bentuk cecair, ada juga yang tanam sendiri stevia di rumah, petik saja daun dia, letak dalam air , maka rasa manis akan terhasil, mcm minum teh....mmg sedap..

tapi kali ini, saya nk cerita pasal stevia dalam bentuk cecair / liquid form ni...

tinggi dalam 5cm, isi 10ml, satu  titik da cukup untuk manis kan minuman segelas besar,

manisnya stevia 300x dari manis gula.

kebaikan?


  1. xde gula
  2. xde karbohydrat
  3. xde kalori
  4. sangat sesuai untuk org yang ada kencing manis 
  5. untuk semua golongan
  6. murah dan healthy